Mérési jegyzőkönyv tippek, Töréspontok térképen

A DigiTerra Explorer 5 terepi adatgyűjtő, térképező, mobil térinformatikai szoftverrel kapcsolatos kérdések és válaszok
Forum rules
A DigiTerra Explorer 6-os verziójához kapcsolódó hasonló témájú fórum topikok bejegyzéseit a következő linken tekintheti meg:

DigiTerra Explorer 6 - Terméktámogatási fórum
http://www.digiterra.hu/forum/index.php ... =viewforum
User avatar
Krisz
Posts: 166
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:14 pm
Location: Budapest, Hungary
Contact:

Mérési jegyzőkönyv tippek, Töréspontok térképen

Postby Krisz » Thu Jul 02, 2009 12:07 pm

Az oktatáson tapasztaltakkal kapcsolatos kérdés:
1. Hogy tudom a kinyomtatott jegyzőkönyv megjelenített adatait továbbiakkal módosítani? Értem ez alatt a GPS koordinátákat, PDOP értéket stb. (Az egyes felvett pontok geometriai adatait...)
A rekord ablakban tudok hozzáadni plusz mezőket, csak manuálisan kell kitöltenem a tartalmat, nem automatikusan. Biztos vagyok abban, hogy valamit rosszul csinálok, valószínűleg ott kezdődött a hiba, hogy nem vittem a fejtágításra laptopot magammal, és a fotovizuális memóriám már nem az igazi. :(
2. A fenti módosításokat hogy tudom a kinyomtatott térképen megjeleníteni? A töréspontokat, azok sorszámait, koordinátáit, stb.


A válaszok:
1. Amikor definiálunk egy adattábla bejegyzést (Pl: GPS Műholdszám) és abban egy alapértelmezett értéket, az utána következő mérésekben ezt kitölti a program.
(Pl.: Használt műholdak száma.) Ha ezt a munka legelején tesszük meg, minden későbbi mérésre ez vonatkozik, ezért érdemes ezzel kezdeni.
:idea: Hogy ezt ne kelljen minden esetben manuálisan végigjátszani, használjuk az adattábla sablont - amiben a mért mezők már definiálva vannak.
:arrow: Ilyen adattábla sablon a MEPAR-os vagy AKG-s adattábla sablon is, amit le lehet tölteni a fórumból.

Az adattáblába felvitt értékei utólag módosíthatók - rákattintva az adatra - pl. rossz növényt rögzítettünk, azt egyszerűen lehet módosítani. Amennyiben kódszótárból dolgozunk úgy még gyorsabb.
(Természetesen más jellemzőket is lehet (pl. mért terület)módosítani, azonban ezt nem javasoljuk, ha erre szükség van érdemes egy másik mezőt (pl: nyilvántartott terület) felvenni, hogy a mért adat megmaradjon.)

2. A töréspontok koordinátáit a legjobb megjeleníteni úgy hogy a rétegkezelőben a réteg nevére, majd a felirat ikonra (jobb szélső) kattintva, jobb-alul a "Töréspontok" szó elé beteszünk egy pipát.
Ezzel automata, kisbetűs sorszám-feliratok jelennek meg a térképen a töréspontok mellet.
Ehhez tudunk mellékleni egy koordinátalistát az itt leírtak szerint:
:arrow: Terület töréspontok EOV koordinátái - MVH jegyzőkönyvbe:
viewtopic.php?f=32&t=121

Hasznos lehet ez a téma is, a terület töréspont koordinátáihoz:
:arrow: Töréspontok beazonosítása területhez:
viewtopic.php?f=32&t=137

Return to “DigiTerra Explorer 5”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest