Page 1 of 2

Beállítások mentése

Posted: Mon Mar 16, 2009 2:23 pm
by szacsics
A következő a problémám:
Ha mondjuk megváltoztatom a kezdő induló térképet vagy kiveszem a pipát, illetve átállítom a vetületet EOV-ra, kikapcsolás után visszaállítódnak az eredeti, számomra felesleges beállítások. Erre mi lenne a megoldás. Mondjuk induló térképnek egy .exp projekt fájl-t adok meg, akkor elvileg a vetületet is tartalmazza? De hiába adom meg, következő bekapcsoláskor nem az jön be.
Előre is köszönöm a választ.

Re: Beállítások mentése

Posted: Tue Mar 17, 2009 12:02 pm
by Balazs Hober
A DigiTerra Explorer 5 szoftverben gyárilag az

Code: Select all

\SD Card\Maps\Default.exp
térképnézet fájl ban beállítva, ami egy átnézeti Európa térképet tölt be a program indulásakor a hozzá tartozó rétegekkel és beállításokkal együtt.
Image

Ha megnyitjuk a Default.exp fájlt egy szövegszerkesztőben, akkor a következőket látjuk:

Code: Select all

// DigiTerra Explorer v5 - 2008.06.04 11:30:23

#SETUP
Field   Value
TargetX   19.276666
TargetY   46.559042
TargetZ   0
Distance   11.939725
Rotate   0
Tilt   0
Precision   8.983e-006
NightColor   0x0
BackColor   0xffffff
EditLayer   -1

#DATUM
Region   Datum   SemiA   InvFlat   Dx   Dy   Dz   Rx   Ry   Rz   Ds
"Earth"   "WGS84"   6378137   298.2572236   0   0   0   0   0   0   0

#GRID
Country   Grid   Type   Lon0   Lat0   Lat1   Lat2   Scale   FE   FN
"Earth"   "WGS84 Geographic"   100   0   0   0   0   0   0   0

#LAYER
Layer   Name   Source   Visible   Info   ScaleMin   ScaleMax   ClassField   ClassType   Palette   Link   PosX   PosY   Transparency   Brightness   Contrast   Editable
0   "cities"   "Europe\\cities.map"   1   1   0   5000000   "ID"   0   101   -1   -1   -1   0   0   0   0
1   "Countries"   "Europe\\Countries.map"   1   1   0   0   "ID"   0   101   -1   -1   -1   0   0   0   0
2   "Europe"   "Europe\\Europe.jpg"   1   1   0   0   ""   0   101   -1   -1   -1   0   0   0   0

#FIELD
Layer   Field   DefVal   Rule   Min   Max
0   ID   2   0   0   0
1   ID   2   0   0   0

#LABEL
Layer   ShowLabel   LabelScale   ShowSymbol   SymbolScale   Label1   Label2   Label3   Font   Size   Style   ForeColor   BackColor
0   1   0   1   0   "Name"   ""   ""   "Tahoma"   "12"   1   0xc0ffff   0xc0ffff
1   1   10000000   1   0   "Name"   ""   ""   "Arial"   "12"   9   0x0   0x80c0ff

#RASTER
Layer   XX   XY   DX   YX   YY   DY
2   0.0166666666667   0   -10   0   -0.0166666666667   66.0000000001

#CLASS
Layer   Min   Max   Text   Label   LineColor   FillColor   Symbol   LineType   FillType   Texture   DispScale   LabScale
0   0   0   ""   "<egyéb> (92)"   0x0   0xf3ffc0   0   1   1   0   0   0
1   0   0   ""   "<egyéb> (251)"   0x80c0ff   0xffc0eb   0   1   0   0   0   0


A "#" utáni részek (SETUP, DATUM, GRID, LAYER stb.) azokat a paramétereket tartalmazzák, amelyet a térképnézet beállításai során használunk, ill. beállítunk. Mentéskor a program ezeket a beállításokat menti el az .EXP kiterjesztésű fájlba és induláskor ez alapján jeleníti meg a rétegeket. Az .EXP kiterjesztésű fájlokból természetesen lehetőség van más néven tetszőleges .EXP típusú fájl mentésére.
Image

Ha egy betöltött térképnézetnél (térkép projekt) a vetület átállításának nincs értelme, maximum a vetület paramétereinek a módosítására lehet szükség, ill. egyéni vetület definiálására. De a magyarországi felhasználók többségének elegendő a "Hungary, Egyseges Orszagos Vetület DT, Poly" vetületi beállítás. Konkrétan ennél a vetületnél nem lehetséges a paraméterek módosítása, mivel polinomiális vetületi transzformációról van szó. A vetület beállításra Új térképprojekt nyitásakor van szükség, ekkor el kell döntenünk, hogy milyen vetületi rendszerben szeretnénk az adatokat tárolni, ez a beállítás a megjelenítési pontossággal együtt elmentésre kerül.

Az induló térkép a Beállítások panel > Térkép fülön az "Induló térkép" nyomógombbal lecserélhető:
Image

Ha az új térkép kiválasztása után az Induló térkép nyomógomb után a jelölődobozt kipipáljuk, akkor induláskor az új, kiválasztott térképnézet fog betöltődni. Ha üresen hagyjuk, akkor az Új térkép létrehozása panel fog megjelenni ahol egy új térkép projektet hozhatunk létre.

Reméljük segítettünk!

Re: Beállítások mentése

Posted: Tue Mar 17, 2009 12:51 pm
by Krisz
szacsics wrote:Ha mondjuk megváltoztatom a kezdő induló térképet vagy kiveszem a pipát, illetve átállítom a vetületet EOV-ra, kikapcsolás után visszaállítódnak az eredeti, számomra felesleges beállítások. Erre mi lenne a megoldás. Mondjuk induló térképnek egy .exp projekt fájl-t adok meg, akkor elvileg a vetületet is tartalmazza? De hiába adom meg, következő bekapcsoláskor nem az jön be.


A megoldás: egyszer kell beállítani egy vetületi beállítást, azt figyelembe véve, hogy mindig a legutoljára használt az alapértelmezett.

:!: Nézzünk egy példát! Létrehozok egy új térképet EOV-ben, és abban dolgozok, de a beállításnál a "gyári" Európa (WGS-84) az alapértelmzett.
Kilépek, újra elindul a program, és betölti az Európát, ami WGS-84, mert az exp.ben el van mentve a vetület.
Ekkor, ha új térképet hozok létre, megint ki kell választani az EOV-t, ugyanis utoljára az Európát (WGS-84) használtuk (betöltéskor)!
Ilyenkor ki kell venni a pipát az induló térkép elől, vagy saját térképet kell használni (exp, és ilyenkor kell elé pipa) indulónak, és megoldódik a gond.

Re: Beállítások mentése

Posted: Wed Mar 18, 2009 3:56 pm
by szacsics
Módosítom a problémát! Arra jöttem rá, hogy a készülék ki-, majd bekapcsolása után állítódik vissza az alap gyári default.exp (európa) térkép. Ha pusztán csak kilépek az Explorer-ből, majd újra elindítva minden okés, amiket beállítok indulótérképnek (saját.exp). Ez mitől lehet? Illetve hogyan orvosolható?

Re: Beállítások mentése

Posted: Wed Mar 18, 2009 4:08 pm
by Balazs Hober
Milyen gépet használsz? Amikor beállítod a saját térképedet a Beállítások > Térkép fülön be van kapcsolva a pipa az "Induló térkép" nyomógomb után? Ezek a beállítások a Registry-be mentődnek, hetát, ha írható a Windows regisztrációs adatbázisa a gépednek, akkor működnie kell.

Re: Beállítások mentése

Posted: Thu Mar 19, 2009 3:01 pm
by szacsics
A készülékem Mio P560. Az induló térkép nyomógombja mellett a pipa bejelölt. Akkor mi lehetne a megoldás?

Re: Beállítások mentése

Posted: Thu Mar 19, 2009 4:50 pm
by Krisz
Elképzelhető, hogy lemerül a PDA akksija, és induláskor a gyári regisry töltődik be?
Mennyi ideig lehet a PDA-val mérni (töltés nélkül)?

Re: Beállítások mentése

Posted: Fri Mar 20, 2009 12:24 pm
by szacsics
Még idáig nem vártam meg, amíg az aksi lemerül, mindig fölraktam tölteni. Ezzel az induló térkép beállítással próbálkozok a ráérő időmben, beállítom, majd kikapcsolom. Majd azonnal bekapcsolom, és visszaállítódik a default.exp indulónak. Töröljem le? Vagy nem írható a regisztrációs adatbázis? Mostmár tényleg tanácstalan vagyok :cry:

Re: Beállítások mentése

Posted: Fri Mar 20, 2009 1:43 pm
by Balazs Hober
Elképzelhetőnek tartom, hogy a géppel lesz valami probléma. Ha az előzőekben leírtaknak megfelelően beállítod az induló térképet a Beállítások > Térkép fülön, bekapcsolod a pipát az induló térkép gomb után és Ok-val bezárod a panelt, akkor ennek el kell mentődnie a Regisztrációs adatbázisba. Ha kilépsz a programból, akkor az onnan vett beállítási infók alapján el kell indulni a programnak az újonnan beállított térképpel. Most teszteltük le a honlapon kinnlévő legújabb verziót: http://digiterra.hu/hu/digiterra-explor ... de_package. Szóval ennek működnie kell, még egyetlen felhasználó sem jelezte a hibát.

Meg kellene próbálni a következőket:
1. Töltsd le a csatolt Regisztrációs adatbázis szerkesztő alkalmazást és csomagold ki az SD kártyára
2. Indítsd el a kézi számítógépen.
3. Töröld le a DigiTerra bejegyzést az alábbi segédlet alapján:


4. Indítsd el a programot az SD kártyán található /SD Card\2577/Autorun.exe alkalmazással és ismételd meg az induló térkép beállítás módosítását.

Re: Beállítások mentése

Posted: Mon Mar 23, 2009 12:24 pm
by szacsics
Na...hát elvégeztem a leírt dolgokat, de a problémám továbbra is fennáll. Az Explorerből pusztán kilépve megtartja a beállításaimat (induló térképnek saját.exp, EOV-poly1 a GPS vetülete...stb), a készülék kikapcsolása után viszont visszaáll a default.exp, wgs84...stb. :?