Page 1 of 2

GNSSnet.hu korrekcioval történő mérés

Posted: Wed Feb 03, 2010 11:33 pm
by roobee
Tisztelt Digiterra azt szeretném megtudni,ha gnss-korrekciót használok akkor is kell a méréseknél az átlagolt mérés? Magellan cx-et használok digiterra5-tel és úgy írták le hogy 30 mérés átlagát kell beállítani a lehető legpontosabb mérési eredményért ha az egnoss korrekciót használjuk de ha a gnss-t erről nem találtam leírást előre is köszönöm válaszukat.
:shock:

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Fri Feb 05, 2010 9:23 am
by Balazs Hober
Kedves Robi!
A töréspont alapú méréseknél a jelszóródás (multipath) miatt átlagolunk min. 30 GPS pozíciót az egyes felállási helyeken. A választott DGPS korrekciós módtól függetlenül az átlagolás elvégzése azonos módon javasolt EGNOS, ill. földi DGPS korrekció használata esetén.

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Fri Feb 05, 2010 9:36 am
by roobee
Tisztelt Digiterra köszönöm gyors válaszukat esetleg lenne olyan táblázatuk ami részletesen mutatja az egyes mérések pontosságát értem ezalatt dgps jel nélküli mérés, illetve EGNOS-szal történő mérés illetve földi korrekcióval való mérést , illetve ha nem átlagolva mérünk töréspontokkal hanem folyamatossan.
Másik kérdésem az volna ha megmértünk 1 területet AKG programhoz azt ha utólag szerkesztjük pl. blokkhatárra igazítjuk a szerkesztett réteget akkor az elveszti a pontosságát és nem fog megfelelni az AKG-s előírásoknak?
Harmadik kérdésem mekkora orto fotot érdemes még használni MB-ban magellan cx-en 4.6mb-ssal dolgoztam és nagyon lelassította a szoftvert.
illetve mekkora térkép fájlokat lehet betölteni a programba.
Miért nem jeleniko meg az ortofoton a mepar blokk térkép mikor a rétegeknél be van pipálva a nézet?

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Mon Feb 08, 2010 6:21 pm
by peterm
Kedves Robi!

Ha módosítod a poligon (blokkhatárra igazítjuk a szerkesztett réteget) akkor ki kell, hogy töröljük a táblázatból a DDOP és a Műholdszám értékeket, mivel akkor ez már egy szerkesztett geometria lesz, tehát nem a GPS vevő által rögzített koordinátákat fogja tartalmazni. Az AKG jegyzőkönyvben ezek az értékek nem lesznek rögzítve, így tulajdonképpen nem látszik, hogy szerkesztetted-e a geometriát vagy sem.
Az ortofotó természetesen lelassítja a szoftvert, mivel a MMCX processzora nem vetekedhet egy asztali számítógéppel. Természetesen be lehet tölteni a mérések alá, de ahogy te is írtad lassítani fogja a szoftvert. A betölthető méret nincs szabályozva a programban.
A mepar blokk pedig valószínüleg azért nem jelenik meg, mert fontos a rétegek sorrendje is. (Lehet, hogy kitakarta az ortofotó)

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Mon Feb 08, 2010 11:05 pm
by roobee
Köszi a választ!

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Tue Feb 09, 2010 10:18 am
by Balazs Hober
A mobil eszközön való raszter használat gyorsabb lehet, ha a raszter réteget JPEG-be konvertálod, amibe a kézi eszköz processzora gyorsabban fog tudni dolgozni a tömörítés által létrejött kisebb fájlméret miatt. Javasolt 70-90% között megválasztani a tömörítési arányt.

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Tue Feb 09, 2010 3:44 pm
by roobee
Köszi a választ .
Még 1 problémám adódott nem tudtam befejezni 1 terület mérést mert vízálláson nem tudtam áthaladni megállítottam a mérést. A félbehagyott területet később lehet folytatni ahonnan abbahagytam vagy újra kell kezdeni? Ha lehet akkor hogyan kell folytatni?

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Thu Feb 11, 2010 5:23 pm
by peterm
Kedves roobee!

Lehet folytatni a mérést! A mérés befejezése (kék négyzet a GPS mérő panelen) mellett van egy pillanat megállító (||) gomb. Ezzel megállíthatod a folyamatos mérést, majd amikor a túloldalra értél ugyanezzel a gommbal (|>) folytathatod!

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Thu Feb 11, 2010 10:00 pm
by roobee
Ezt tudom hogy lehet de ugy értettem hogy ha megállítom a mérést és mondjuk hetek mulva mikor lehet közlekedni a területen akkor folytatom akkor behívom a félbemaradt mérést és csak onnan mérek tovább ahol abbahagytam ezt lehet -e?

Re: GNSS korrekcioval történő mérés

Posted: Fri Feb 12, 2010 3:58 pm
by peterm
Kedves roobee!

Ha addig nem használod a készüléket, és csak suspend módba kapcsolod a GPS vevőt, akkor elvileg igen, működnie kell.