Page 1 of 3

Új AKG program

Posted: Sun Mar 01, 2009 8:22 pm
by Vörös Sándor
Tisztelt Digiterra Kft!

2009-ben újra fognak indulni az Agrárkörnyezet-gazdálkodási célprogramok az EMVA keretében. Új elemként szerepel a területazonosítási kérelem és a hozzá kapcsolódó mérési jegyzőkönyv. A rendelet tervezetből néhány ezzel kapcsolatos, teljesítendő feltételt szeretnék önökkel megosztani:

„d) a területazonosítási kérelmen feltüntetésre kerülnek a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő földterület elhelyezkedését az Egységes Országos Vetületi Rendszerben legalább 1 méter pontossággal megadó koordináták (a továbbiakban: EOV koordináták).

(6) Az (5) bekezdés d) pontja szerinti pontosságot kézi vagy geodéziai GPS vevővel kell teljesíteni, a GPS műholdak megfelelő láthatósága és DGPS jelek egyidejű vétele esetén. Amennyiben a terület adottságai miatt (különösen: elhelyezkedés, kitakarás ) GPS vevővel a mérés nem teljesíthető, úgy más geodéziai módszerekkel kell a legalább 1 méteres pontosságú mérést megvalósítani.”


2.2. Mérési jegyzőkönyv

A mérésről jegyzőkönyvet kell készíteni az alábbi tartalmi követelmények szerint:
a) előzetesen támogatásra jogosult földhasználó neve és MVH regisztrációs száma;
b) AKG célprogram megnevezése;
c) a mérést végző személy nevét (majd a kinyomtatást követően aláírása illetve pecsétje);
d) a mérés időpontjának rögzítése (év-hónap-nap óra-perc);

e) területnagyság megadása kettő tizedesjegy pontossággal;
f) terület X(EOV), Y(EOV) koordinátáinak megadása;
g) pontszámos területszámítási jegyzőkönyv;
h) pontszámos területszámítási vázrajz (shape formátumban.


2008 szeptemberében vásároltam Önöktől egy Magellan MobileMapper CX készüléket Digiterra Explorer 5 programmal együtt. Azóta már jó pár száz hektár felmérésén túl vagyok, a készülék és a program is tökéletesen működik.

Kérdéseim a következők:
• A fenti feltételeknek megfelel e az általam vásárolt készülék?(szerintem igen)
• A következő feltételt, hogy is kell értelmezni, és gyakorlatban megvalósítani?: „f) terület X(EOV), Y(EOV) koordinátáinak megadása;”
• A következő feltételt, hogy is kell értelmezni, és gyakorlatban megvalósítani?: „pontszámos területszámítási jegyzőkönyv”;
• A készülék ha beállítom alkalmas log file előállítására, ezen file adattartalmának értelmezésében is szeretném a segítségüket kérni.

Segítségüket és válaszaikat előre is nagy tisztelettel köszönöm:

Tisztelettel:
Vörös Sándor

Re: Új AKG program

Posted: Tue Mar 10, 2009 10:04 am
by Balazs Hober
Kedves Sándor!

Az eszköz a mérési feltételek teljesülése esetén abszolút alkalmas a feladat elvégzésére. A DigiTerra Explorer szoftverhez hamarosan megjelenő kiegészítéssel egyszerűen elvégezhetők a rendelet tervezet mérési jegyzőkönyvében előírt paraméterek. Hamarosan bővebb információkat olvashat a rendelet tervezethez kapcsolódó megfelelőségről honlapunkon.

Re: Új AKG program

Posted: Mon Mar 16, 2009 4:06 pm
by Vörös Sándor
Tisztelt Válaszadó!
Mikorra várható az Önök válaszában említett kiegészítés? Valószínűleg célszerű lenne a területméréseket, még a támogatási kérelem előtt megejteni, hogy a területbeadási kérelem során ne érje a gazdálkodót meglepetés, ha eljut odáig.
Válaszát előre is köszönöm!

Vörös Sándor

Re: Új AKG program

Posted: Tue Mar 17, 2009 11:03 am
by Balazs Hober
Kedves Sándor!

A DigiTerra Explorer 5 szoftverhez készülő kiegészítés jelenleg már tesztelési fázisban van, néhány héten belül letölthető lesz weboldalunkról. A témával kapcsolatban szíves figyelmébe ajánlom "Hogyan növelhető a valós idejű GPS-mérés pontossága?" c. cikkünket, melyet tegnap publikáltunk honlapunkon.

Amennyiben a témához kapcsolódóan további kérdése lenne, tegye fel kérdését bizalommal! ;)

Re: Új AKG program

Posted: Fri Mar 27, 2009 5:15 pm
by Balazs Hober
A terméktámogatási fórumot olvasók szíves figyelmét hívnám fel arra a tényre, hogy a műhold alapú EGNOS korrekció nem minden esetben használható a GPS-alapú pozíciómeghatározás pontosítására! A használhatósága nagymértékben függ a geomorfológiai helyzetünktől. Mit is jelent ez? Ha benn állunk a GPS vevővel egy mély völgyben, akkor nem biztos, hogy ki fog látni a GPS vevőnk (sőt szinte biztos, hogy nem!) a déli irányban 30 fokos szög alatt látszódó EGNOS műholdra, amely az egyenlítő fölött mozog. Hasonló a helyzet áll fenn akkor is, ha egy erdősáv mellett mérünk, amely zavarja a kilátást az égbolra D-i irányban!

Ilyen esetekben van szükség olyan GPS vevőre, amely internet -alapú ún. NTRIP korrekciós, földi sugárzású DGPS korrekciók vételére alkalmas. A Magellan MobileMapper CX, Topcon GMS-2, Trimble GeoXM, GeoXT eszközök mindegyike megfelelő ezekre a feladatokra. Akit bővebben érdekel a téma az olvassa el a "Hogyan növelhető a valós idejű GPS-mérés pontossága?" c. írásomat.

Kérdés? :?:

Re: Új AKG program

Posted: Tue Mar 31, 2009 9:15 am
by Vörös Sándor
Tisztelt Válaszadó!

Mikorrra várható azon szoftver kiegészítés mely alkalmas lesz az új AKG programgoz kapcsolódó jegyzőkönyvek generálására?

Tisztelettel:

Vörös Sándor

Re: Új AKG program

Posted: Tue Mar 31, 2009 2:35 pm
by Balazs Hober
Kedves Sándor!

Kísérje figyelemmel honlapunkkat, hamarosan megjelenik a frissítés (kb. 1-2 héten belül!)

Re: Új AKG program

Posted: Thu Apr 16, 2009 1:13 pm
by Vörös Sándor
Tisztelt Válaszadó!

Mikorrra várható azon szoftver kiegészítés mely alkalmas lesz az új AKG programhoz kapcsolódó jegyzőkönyvek generálására? Nagyon nagy szükség lenne rá!!!!!!

Tisztelettel:

Vörös Sándor

Re: Új AKG program

Posted: Fri Apr 17, 2009 10:08 am
by Balazs Hober
Kedves Sándor!

Amint kijön a rendelet és látjuk a pontos követelményeket közzé fogjuk tenni a szoftverhez kapcsolódó kiegészítést. A méréseket addig is el lehet végezni!

Re: Új AKG program

Posted: Tue Apr 28, 2009 11:29 am
by lapisa
Tisztelt Digiterra!

A kérdésem az lenne, hogy az explorer 5 frissítése tartalmazza -e az AKG program által is elfogadott új jegyzőkönyvet, mert nekem telepítés után is csak a régi formátumban nyomtatja ki

Válaszukat előre is köszönöm.