MePAR térkép használata a GPS mérés hátterében

A területalapú támogatások (AKG) igényléséhez kapcsolódó területmérési, térképezési feladatok. Szintén itt tárgyaljuk a megvásárolható MePAR térkép, elektronikus kérelembeadás érdéseit.
User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

MePAR térkép használata a GPS mérés hátterében

Postby Balazs Hober » Thu Mar 26, 2009 12:48 pm

Kedves felhasználónk tette fel az alábbi kérdést:
A honlapjukon találtam tájékozatást a GPS mérés pontosságának növelhetőségéről :

"új AKG rendeletnek megfelelő mérési jegyzőkönyv és területszámítási vázrajz a digitális állományokból azonnal nyomtatható, ráadásul a háttérben közvetlenül használhatjuk a MePAR térképet."

Már hónapok óta keressük a megoldást ,hogy a MEPAR térképet hogyan lehetne futtatni a mérés alatt, hogy lássuk a blokkhatárok hol helyezkednek el, azonban eddig ez nem sikerült. Az Önük tájékoztatójában az áll, hogy ez lehetséges, segítenének hogyan lehet ezt elérni?

User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

Re: MePAR térkép használata a GPS mérés hátterében

Postby Balazs Hober » Thu Mar 26, 2009 1:18 pm

A DigiTerra Explorer szoftverben használható digitális MePAR térképi állományok beszerzésére a Földmérési és Távérzékelési Intézettnél van lehetőség, az Adat és térképtári osztálynál. Az adatszolgáltatás az ügyfél által megadott területre történik. A térképállományok díjazása a területnagyság függvényében van meghatározva az egyes térképi rétegekre.

Cégünk az alábbi térképi rétegek megvásárlását/használatát javasolja:

- raszteres topográfiai térkép 1:10.000 méretarány
- MePAR raszterizált fizikai blokk határvonal réteg
- ingatlannyilvántartási térkép ("helyrajzi számos" térkép)
- ortofotó állomány (2005-ös vagy 2008-as évi állapot)

Az Adat és térképtári osztálynál keressék közvetlenül Dr. Vass Tamás osztályvezető Urat. Az árajánlat kiállítását jelentősen meggyorsítja, ha egy Excel táblában összeállított fizikai blokkazonosító listát küldenek a FÖMI részére a területek lehetárolásához.

A FÖMI közvetlenül olyan fájlformátumokban szolgáltat, amelyek azonnal betölthetők a DigiTerra Explorer szoftverbe. A háttér térképek kartografálásával (vonaltípusok, feliratok, szelvényháló a térképfájlok betöltéséhez), térképnézetek összeállításával kapcsolatban cégünk segítséget tud nyújtani az érdeklődők részére. A megvásárolt MePAR térképhez kapcsolódó szolgáltatás részleteiről az info@digiterra.hu, ill. +36-1-225-8173-as számon adunk részletes tájékoztatást!

Az összeállított MePAR térkép az alábbi képen látható módon jelenik meg az kézi és az asztali számítógépen futó DigiTerra Explorer szoftverben:
Image

User avatar
Krisz
Posts: 166
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:14 pm
Location: Budapest, Hungary
Contact:

Re: MePAR térkép használata a GPS mérés hátterében

Postby Krisz » Thu Mar 26, 2009 2:43 pm

:idea: Amennyiben megvannak az alaptérképeink, illetve illesztőpontjaink, a :arrow: rasztertérkép tájékozás használatával további térképek vihetők fel, illetve ki a terepre. Ezeket - a szerző jogok maximális figyelembevételével használhatjuk fel digitálisan (letöltés, szkennelés, fényképezés, stb).

User avatar
peterm
Posts: 91
Joined: Sat Aug 29, 2009 10:41 am
Location: Budapest, Hungary
Contact:

Re: MePAR térkép használata a GPS mérés hátterében

Postby peterm » Thu Feb 11, 2010 12:57 pm

A GPS mérésünk "alá" egyszerűen be is tölthetjük a fentebb leírt rétegeket!

Mindössze a következőket kell tennünk:

(GPS készüléken való használathoz)

1. Csatlakozatssuk a készüléket a PC-hez!
2. A Sajátgép/Mobileszköz/SD kártya/Maps könyvtárba hozzunk létre egy mappát a térképeink tárolásához.
3. Másoljuk át a térképet ebbe a mappába! (Ügyeljünk a fájlméretre, lehetőleg 6 MB-nál nagyobb vektoros állományokat (.map, .shape, .dgn, .mif, .dxf kiterjesztések) ne használjunk, ellenkező esetben - mivel nem rendelkezik olyan erőforrásokkal mint egy PC - az eszköz lefagyhat! A raszteres állományok bármekkora méretűek lehetnek, nem okoznak ilyen problémát.)
4. Nyissuk meg a DigiTerra Explorert a GPS készüléken!
5. Kattintsunk a Beállítások menü/Térkép fülre!
6. Kattintsunk az "Induló térkép" gombra!
7. Válasszuk ki a háttértérképként használni kívánt réteget, majd kattintsunk az OK gombra!
8. A Beállítások menü/GPS fülön válasszuk ki a használni kívánt vetületi rendszert! (Eastern Europe/Hungary/Egységes Országos Vetület DT/Poly1)
9. Lépjünk ki a programból!


(PC-n való használathoz)

2. Hozzunk létre egy mappát a térképeink tárolásához.
3. Másoljuk át a térképet ebbe a mappába! (A fájlméret ez esetben nem számít, egy PC sokkal jobb erőforrásokkal rendelkezik, mint egy PDA...)
4. Nyissuk meg a DigiTerra Explorert a PC! (Ügyeljünk arra, hogy a hardverkulcsunk, vagy a GPS készülékünk csatlakoztatva legyen, hogy a program regisztrált verzióban fusson)
5. Kattintsunk a Fájl menü/Beállítások/Térkép fülre!
6. Kattintsunk az "Induló térkép" gombra!
7. Válasszuk ki a háttértérképként használni kívánt réteget, majd kattintsunk az OK gombra!
8. A Fájl menü/Beállítások/GPS fülön válasszuk ki a használni kívánt vetületi rendszert! (Eastern Europe/Hungary/Egységes Országos Vetület DT/Poly1)
9. Lépjünk ki a programból!
:idea: A program újraindításával ellenőrizzük le, hogy minden az előző beállítások alapján működik-e! (Háttértérkép és a vetületi rendszer)

Ha mindent rendben találtunk, akkor innentől kezdve mérhetünk, szerkeszthetünk úgy ahogy eddig. (Mérésnél a GPS-n az indítás után megjelenik a háttérképünk, új réteget hozunk létre, használhatunk adatsablont és így tovább...)

:!: Ügyeljünk a rétegek sorrendjére is! A háttértérképünk rétegei a rétegkezelőben mindig a legalsó helyet foglalják el!


Return to “Területalapú támogatások területmérési feladatai”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest