Topcon GMS-2 pontosság

Topcon GMS-2 legfontosabb beállításai, használata DigiTerra Explorerrel
User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

Topcon GMS-2 pontosság

Postby Balazs Hober » Thu Jan 19, 2012 5:18 pm

Van egy készülékünk: Topcon GMS-2 Glonass opcióval. Jelenleg SBAS korrekcióval dolgozunk.

:idea: Itt mindjárt álljunk meg egy szóra! Az Európa területére sugárzó EGNOS SBAS korrekcióról tudni kell, hogy nincs benn korrekciós adat a GLONASS műholdakra vonatkozóan csak és kizárólag a GPS holdakra. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetekben -bármilyen GNSS vevőről legyen szó- a GLONASS holdak egyáltalán nincsenek bevonva a pozíció meghatározásába, csak a GPS műholdak. Természetesen ki lehet használni a vevő képességeit, ha GNSSNet.hu -nál előfizettek a valós idejű korrekcióra és azt használjátok a készülékkel együtt. Ehhez még szükségeltetik egy Bluetooth-os mobiltelefon amin lehet internetezni.
Ez jelenleg szántóföldön, sík terepen akár 10-30 cm-es pontosságra is képes. Szentgálon talán emlékszel, 10 cm-t tudtunk kisajtolni az egymás mellé tett készülékből. Erdőállomány alatt, még lombtalan állapotban is 4-6 m-t ugrál a hRMS. Lehet-e ennek valamilyen készülékbeli oka, vagy egyszerűen a fák miatt a műholdakat rosszul látja, és csak ezért gyengébb a pontosság? Ha jól tudom, akkor SBAS korrekcióval az orosz műholdakat nem veszi figyelembe. Ezt tapasztaltam abban is, hogy egyszerűen nem volt hajlandó mérni faállománnyal borított területen, ha az SBAS korrekció be volt kapcsolva, noha a „szöveg” háttere kék színű volt.

:idea: Nyílt, fedetlen terepen, ahol az egyenlítő felett mozgó EGNOS hold 30 fokos magassági szög alatt látható ez a megoldás akár elegendő is lehet, de az erdőben más a helyzet! A lombozat, ill. domborzat miatt ilyenkor leggyakrabban nem lát ki a vevő az EGNOS műholdra. Feltétlenül javaslom, hogy a FÖMI-nél a gnssnet.hu -n fizessetek elő a valósidejű szolgáltatásra és azzal használjátok a vevőt GPS+GLONASS konfigurációban. Mára a GLONASS rendszer teljesen kiépített. Ez annyit jelent, hogy a legjobb esetben akár kétszer annyi műholddal tudsz dolgozni, mint önállóan a GPS holdakat használva. A Topcon GMS-2 vevővel nyílt terepen csak a GPS+GLONASS konfigurációval mindenféle korrekció nélkül lehet hozni az ~1.2-1.5m körüli pontosságot. Erdőben ez nyilván valamivel rosszabb lesz, de ilyenkor télen, lombtalan állapotban is sokkal jobb pozíciót fogsz tudni meghatározni már akkor is ha az erdőben kikapcsolod az SBAS-t a DigiTerra Explorerben a DGPS fülön a beállításoknál.
Hogyan tudnám pontosítani ezzel a felszereléssel a mérésemet, erdőrészlet-határ kitűzésemet? A hRMS a vízszintes távolság hibát jelzi? Tehát ha azt írja ki a készülék, hogy hRMS=0,10 m, akkor az azt jelenti, hogy 10 cm-es pontossággal dolgozik? Adott mérésnél (kitűzésnél) mondhatom, hogy ez a pontosság garantált? Van-e esetleg más, elérhető árban nagy pontosságú készülék (cm-es, 10-20 cm-es; erdőállományban is garantált), vagy ezek már több milliós árúak? Illetve ezt a készüléket hogyan lehetne tovább fejleszteni? Egy földmérővel tavaly voltam kint, és erdőben egy külső antennával és GPS-sel dolgozott, és ők cm-es pontossággal dolgoztak. Hogyan lehetséges ez?

:idea: A hogyanra fentebb már válaszoltam: gnssnet valósidejű korrekció előfizetést kell vásároljatok! és azzal kell a továbbiakban az erdőben mérni. A hRMS a pozíciók vízszintes szórását jelenti, amit a vevő elektronikája számol ki elsősorban a pozíciók szórásából. Közel azonos a pontossággal, de ez egy relatív pontosságot jelent. Valójában a készülék pontosságát úgy tudod ellenőrizni, hogy a célpont eszköz "célpontját" rárakod egy ismert koordinátájú földmérési alappontra. Azonnal látni fogod kb. 3 perc után, hogy mit tud a készülék. A földmérő kollégák minden bizonnyal olyan GPS vevővel vagy GNSS (GPS+GLONASS) vevővel mértek egy nagyteljesítményű geodéziai antennával, amely RTK korrekciók vételére alkalmas volt L2 frekvencián. A Topcon GRS-1-et pl. kifejezetten javasoljuk erdőbe, L1+L2 GNSS RTK kiépítésben ezekhez a feladatokhoz.

Remélem sikerült válaszaimmal segítenem!

User avatar
Krisz
Posts: 166
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:14 pm
Location: Budapest, Hungary
Contact:

Re: Topcon GMS-2 pontosság

Postby Krisz » Thu Jan 19, 2012 7:17 pm

ÜDV,

Ahogy Balázs is írta, a GMS-2 vagy GPS+EGNOS vagy GPS+GLONASS-al megy.
(A magyarázat: a korrigált GPS pontosságot nem "rontja le"/módosítja a korrigálatlan GLONASSAL.)
A gyakorlati hazai tapasztalat az, hogy erdőben korrekció nélkül GPS+GLONASSAL jobb, mint GPS+SBAS-al.
(Éppen a rendelkezésre álló holdak miatt, és pont Szentgálon vizsgáltuk.)

A GNSS korrekciókról itt találsz egy gyakorlati összefoglalót:
GPS/GNSS korrekciók, ára és pontossága

Egyébként erdőmérésnél a 3 Ft-os korrekció is "luxus" néha, ha elbokrosodott szegélyek vannak - a terepen a határ meghatározása nagyobb hibát visz a rendszerbe mint a GPS mérés.
Mert az alapkérdésre - terepen - néha nekem is nehéz válaszolni: hol az erdő határa?
A szélső fától 2 méterre, vagy a koronavetület felénél?
És ennél vannak cifrább esetek is:
Ahol nem sikerült jól a felújítás, és elbokrosodott egy részen. (Termőhely miatt.) Plusz rendezetlennel határos.
Vagy termőhelyi viszonyok miatt ezüstfás-foltos, de erdőnek leírt "bokorcsoportokat" kell térképezni?
Vagy ha a (volt) árok egy HRSZ határ is - emiatt erdőhatár is-, de a terepen nem lelhető fel (benőtt) + mindkét oldala homogén akácos, és a korkülünbségük 4 év?
(Egy erdőmérnök kollégával több100 ha-t nagy pontosságú eszközzel (20-30 cm), korrekcióval megmérve, az igazi vita az volt, hogy hol mérjünk.)

mgerdo
Posts: 1
Joined: Wed Jan 06, 2010 2:15 pm

Re: Topcon GMS-2 pontosság

Postby mgerdo » Thu Apr 05, 2012 12:03 pm

Krisz wrote:Mert az alapkérdésre - terepen - néha nekem is nehéz válaszolni: hol az erdő határa?
A szélső fától 2 méterre, vagy a koronavetület felénél?


Sziasztok!

Alaptétel: a földhivatali adatok a hitelesek, az erdészeti igazgatóságnál (EI) nyilvántartott csak annak mondott. Egyszerű példa: erdőtelepítési kiviteli tervben le volt írva, hogy mely hrsz-okat erdősíti be a gazdálkodó, az EI pedig valamilyen okból teljesen másképp vette fel digitális állományába, és így nyilvántartásba, noha a földmérő által kimért területeket ültette be a gazdálkodó, és jelentette be az EI-nek. Hogy mikor derült ez ki? Amikor probléma volt az erdősítéssel, és ki kellett mérni ismételten (földmérőnek az EI jelenlétével) a hrsz töréspontjait. A gazdálkodó megvásárolta az EI-nél nyilvántartott töréspont-koordinátákat is, és láss csodát 2,5 ha eltérés volt a két nyilvántartás között... (Ez nem egyedi eset, azóta még kettővel találkoztam.)

Alapvetően ugye, kint a terepen nehéz megmondani (mondjuk erdőtervezőként), hogy hol van az erdőrészlet határa, mint ahogy említetted.

De lehet az ügy fordítottja is: az EI-től megvásárolom a kérdéses erdőrészlet töréspont koordinátáit, mivel két erdőrészlet közös határát kell kifestenem (kikaróznom) fahasználathoz.

Tételezzük fel: egy erdőrészlet két hrsz-on fekszik, ami az egyszerűség kedvéért egy gazdálkodó 1/1 tulajdonában van. Ebből az egyik hrsz-ot eladta a tulajdonos. Mivel a két hrsz önmagukban is eléri az erdőtörvényben leírt területnagyságot, létrejöhet az erdőrészlet megosztás. Itt lép be az erdészeti ügyintézés. Ki kell festeni az erdőrészlet határt a két hrsz közös határvonalán, a töréspontokat jól látható módon fára történő festéssel, vagy határoszloppal kell jelölni a továbbiakban.
A létrejövő két erdőrészlet - természetesen - teljesen egyforma korú, záródású, fafaj-összetételű.

Tehát a korábbi kérdésem erre vonatkozott, hogy hogyan lehet minél nagyobb pontossággal erdőben kimérni töréspontot, nem pedig felmérni, de Balázstól azóta megkaptam az információt, amit akkor is megköszöntem, de most is még egyszer köszönöm!

User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

Re: Topcon GMS-2 pontosság

Postby Balazs Hober » Fri Apr 20, 2012 11:50 am

Köszönöm a pozitív visszajelzést, örülök, h. segíthettem.

:!: A pontossági paraméterek terepi rögzítésével kapcsolatban ajánlom, hogy nézd meg ezt a videót:


Ha a jövőben bármiben segítségre lenne szükséged, csak keress bizalommal!

Üdv,
Balázs


Return to “Topcon GMS-2”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest