EOV koordináták bevitele, GPS mérés

A Topo Explorer 1 terepi, külterületi navigációs GPS programmal kapcsolatos tapasztalatok
User avatar
Krisz
Posts: 166
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:14 pm
Location: Budapest, Hungary
Contact:

EOV koordináták bevitele, GPS mérés

Postby Krisz » Mon Oct 06, 2008 5:50 pm

Gyakori kérdés:
Hogyan tudok EOV (Egységes országos vetületi rendszer) koordinátákat bevinni a Topo Explorerbe? Egyáltalán lehet ilyet csinálni?


Pozició kijelzésének beállítása:
Image
Eredmény:
Image

Válasz:
A Topo Explorer program több vetületi rendszer transzformációját nem támogatja, ehhez a DigiTerra Explorer v5 programot ajánljuk, ahol ez alapszolgáltatás.
Előfordulhat azonban, hogy a külterületi navigávióhoz, pontok beviteléhez mégis szükség van EOV koordináták átszámítására, pl. WGS'84 vetületi rendszerbe. Két lehetőséget mutatok be:
1.) Online: FöMI transzformációs oldal
2.) Offline: Bajnok Excel file Tímár Gábor billentyűzetéből

FöMI transzformációs oldal
Ehhez pl. a FÖMI porgramja jó kiindulás lehet. Ingyenes, jól használható egyes pontok transzformálására. Hátránya, hogy csak internet eléréssel működik. (Iván Gyula munkája.)
Ismert koordináta-rendszerek:
* EOV
* WGS'84
* EUREF89


Bajnok Excel file
Offline felhasználásra is ajánlott Tímár Gábor Bajnok nevű munkája. Az ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoportjának munkatársa által készített program offline is futatható (letölthető), azonban telepített Excelre van szükség hozzá, ugyanis ez egy .xls file. Ingyenes.
Ismert koordináta-rendszerek:
* EOV
* Gauss-Krüger
* UTM
* sztereografikus


Éredekes lehet még a Zaletnyik Piroska által készített megoldás. Bővebben olvashat a témáról a GPS mérések feldolgozása c. pdf jegyzetben, vagy a részletes elméleti háttérről a NYME Geodézia Tanszékének honlapján található letölthető tankönyekben!

Vargagy
Posts: 10
Joined: Fri Oct 17, 2008 11:17 am

Re: EOV koordináták bevitele, GPS mérés

Postby Vargagy » Fri Oct 17, 2008 11:32 am

Ezt nem értem. A koordináták Lat-long, EOV és UTM koordinátával történő kijelzése miatt a szükséges átszámítási algoritmusnak benne kell lenni a TopoExplorerben is. Akkor miért nem lehet ezt a kézi pontbevitelnél is használni. Automatikusan amiben a kijelzés van, abban lehessen a zászlós koordinátabeadó ablakban is beadni a koordinátát.

A DigiTerra Explorer túl drága azon felhasználók számára, akik most a TopoExplorer-t használják, de azok többen lennének, ha EOV rendszerben is dolgozhatnának (gazdálkodók, erdészek, ingatlanfejlesztők, falugazdászok stb.) Nem hiszem, hogy a TE-t emiatt meg nem vásárlók tömegesen vettek volna DE-t, az a "nagyfiúk játéka". Nem szeretném üzletpolitikára oktatni a DigiTerrát, de ősrégi dolog a sűrű fillér vs. ritka forint dialektikája.

User avatar
Krisz
Posts: 166
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:14 pm
Location: Budapest, Hungary
Contact:

Re: EOV koordináták bevitele, GPS mérés

Postby Krisz » Fri Oct 17, 2008 12:26 pm

Az EOV formátumú térképfileokat a program automatikusan beolvassa és valós időben trnszformálja. Azaz, ha ven egy EOV formátúmú térkép *.map, *.dxf vagy egyéb formában, az helyesen jelenik meg. A felvitt pontok a *.wpt állományokból kinyerhetőek és a fenti módon transzformálhatóak külső programba.
(A Digiterra Explorer tartalmazza ezeket a funkciókat beépítve.)
Az üzletpolitika megvitatása off-topic, nem ennek a fórumnak a feladata - talán a Vélemények a DigiTerráról lenne a megfelelő hely ;).

Vargagy
Posts: 10
Joined: Fri Oct 17, 2008 11:17 am

Re: EOV koordináták bevitele, GPS mérés

Postby Vargagy » Fri Oct 17, 2008 4:31 pm

Krisz wrote:Az EOV formátumú térképfileokat a program automatikusan beolvassa és valós időben trnszformálja. ;).


És a raszteres térképek, vagy a vektoros alaptérkép EOV (pontosabban EOTR) formátumúak :?: Aligha, szerintem mind WGS84 alapú lat/lon koordinátára van kalibrálva, ugyanis ez a legrövidebb út a GPS-ről jövő NMEA koordinátarész megjelenítésére, az ugyanis mindíg WGS84/lat-lon, függetlenül a térképtől. Ha a programozónak van esze, akkor ennek alapján pozicionálja a térképet a képernyőn és valós időben - Bajnok25 módszerével, vagy ahhoz hasonlóan - átszámítja - kizárólag a kijelzés számára, UTM vagy EOV számszerű értékre. Ezt pedig visszafelé is megcsinálhatná pontbeadáskor.

OFF

Az üzletpolitikáról csak annyit, hogy a TopoExplorer és a DgiterraExplorer árkülönbözetéből kitelik egy Garmin Vista vagy hasonló GPS a TopoGuide hasonló térképpel, és ez helyből használja az EOV-t és UTM-et (meg még sok mást) minden szolgáltatásban. És akkor még nem is kell PDA-ra, GPS-re költeni.

Erre mondja azt a rossz kereskedő, hogy "akkor azt kell megvenni" :D

User avatar
Krisz
Posts: 166
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:14 pm
Location: Budapest, Hungary
Contact:

Re: EOV koordináták bevitele, GPS mérés

Postby Krisz » Mon Oct 20, 2008 1:49 pm

Az EOV pontbevitelt felvittem a Topo Explorer fejlesztés - kívánság listák közé, valóban jó, megfontolandó ötlet - amikor a programfejlesztés olyan stádiumba kerül, mindenképpen döntés születik erről is!
(A szükséges rutinok már a rendelkezésünkre állnak, saját fejlesztésből, mint ahogy a koordinátakijelzés beállításánál is látható: tetszőlegesen lehet választani.)

:idea: A Topo Explorerben a védett raszteres topográfiai térképek és a vektoros rétegek is katonai vetületben vannak, mivel így bocsátotta rendelkezésünkre az adatgazda. (A programozóknak meg van esze :D !)

A program fejlesztésének esetleges későbbi fázisában - azaz a következő verzióban - nyilván megvizsgáljuk a lehetőségeket, a megváltozott piaci körülményeket, és - természetesen - megfontoljuk a felhasználóink tanácsait, mert szeretnénk megfelelni a valós igényeknek, és jól használható alkalmazásokat adni. (A visszajelzések implementálásában eddig is sikerült kimagasló teljesítményt nyújtani.) Éppen ezért is köszönjük a hozzászólást! Nem titkolt célja ennek az új fórumnak, hogy megkönnyítse a kommunkiációt köztünk, és a vásárlók között!


Return to “Topo Explorer 1”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest