Kívánságok, Ötletek

A Topo Explorer 1 terepi, külterületi navigációs GPS programmal kapcsolatos tapasztalatok
User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

Kívánságok, Ötletek

Postby Balazs Hober » Wed Sep 24, 2008 4:44 pm

Ennek a témának keretén belül várjuk felhasználóink kívánságait! Engedjétek szabadjára gondolataikat! :!:

pokers
Posts: 2
Joined: Wed Sep 24, 2008 7:12 pm

Re: Kívánság lista

Postby pokers » Sat Sep 27, 2008 2:11 pm

T. Fejlesztők!

E-mailen már jeleztem egy-két fejlesztendő ötletet, de ide lettem irányítva.
Remélem, a következő kívánságok teljesülni fognak, mert egyébként fantasztikus a program, ismeretségi körömben is egyre többen használják:

1.
Bekapcsolt gps jelnél nem lehet a térképet elmozgatni, mert egyből visszaugrik a pozícióra, így nem lehet "előretervezni". Ha meg kikapcsolom a gps jelet, arra az időre megszakítja a track-et, meg egyébként is körülményes egy mozgó, zötykölődő autóban ide-oda kattintgatni.
Javaslat, hogy vagy nagyobb késleltetést adni a visszaugrásnak, vagy egy esc, vagy egyéb billentyű lenyomásával térjen vissza a térkép a gps pozícióra, miután végeztünk az "elkalandozással". (PDA-PC verzióban egyaránt jó lenne)

2.
Jelen verzió nem jegyzi meg az egyéni beállításokat (pl: zoom szintek), így azokat minden egyes programindításkor újra és újra be kell állítani.
Ha elmenthető lenne az egyéni beállítás, az nagyban megkönnyítené a user életét. (PDA-PC verzióban egyaránt jó lenne)

3.
Navigációs cél megadásánal az útpontok (waypoint) jelenleg abc sorrendben listázódnak. Jó lenne, ha lehetne választani, hogy az aktuális pozíciótól mért növekvő távolságban is lehessen listázni. Magyarul lássam, hogy melyik útpont van hozzám a legközelebb, vagy épp a legtávolabb.

4.
Az RTA50 esetében valószínű minden felhasználó, így én is, terepen használjuk a programot. Terepen, mozgó-rázkódó autóban pedig elég nehéz eltalálni a jelenlegi felugró ablakok kis piros X bezáró négyzetét.
Javaslat, hogy meg kellene növelni a bezáró x-eket a felugró ablakok jobb felső sarkaiban. (PDA-PC verzióban egyaránt jó lenne)

5.
Ha betöltök egy több útpontot tartalmazó gpx fájlt, abból menet közben lehessen törölni a már megtalált, meglátogatott pontot. Így sokkal gyorsabban megtervezhető lenne a következő uticél.

A fenti ötletek sorrendje egyféle fontossági sorrend is lenne.
Ha ezek megvalósulnának, egy jól használható, remek program lenne belőle.

Üdv
pokers

User avatar
Krisz
Posts: 166
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:14 pm
Location: Budapest, Hungary
Contact:

Re: Kívánság lista - Eov koordináta bevitel

Postby Krisz » Mon Oct 20, 2008 1:26 pm

Egyik felhasználónk, "Vargagy" jelezte, hogy a koordinátabevitel megoldható legyen többféleképpen is:
A koordináták Lat-long, EOV és UTM koordinátával történő kijelzése miatt a szükséges átszámítási algoritmusnak benne kell lenni a TopoExplorerben is. (...) Automatikusan, amiben a kijelzés van, abban a vetületi rendszerben lehessen a zászlós koordinátabeadó ablakban is beadni a koordinátát.

Vargagy
Posts: 10
Joined: Fri Oct 17, 2008 11:17 am

Re: Kívánságok, Ötletek

Postby Vargagy » Sun Oct 26, 2008 10:18 am

A TopoExplorer nagyon jó léginavigációs program lehetne, főleg olyan munkarepülésekhez, ahol az is érdekes, hogy mi van alattunk, nem csak az, hogy hova megyünk. Ehhez azonban elengedhetetlen lenne a repülőterek és a megkülönböztetett légterek feltüntetése. Erre a GPX adatok és rétegek rárakása a topográfiai térképekre nagon jól megfelel. Én el is készítettem a szükséges GPX fájlokat, a repterek felvitelével nincs is gond. A megkülönböztetett légterek, amikből van vagy 5-6 féle, szintén látszanak, de mind egyforma 1 pixeles kék vonallal, kitöltés nélkül. A "hibabejelentőben" már szerepel, hogy a rétegek vonalstílusának, kitöltésének megvannak az eszközei, de a kicsicsázott anyagot nem tudom lementeni digiterra track formátumban, ahogy azt elméletileg a programnak nyujtani kellene. Így a többórás munka eredményét egy időben elkészített screenshoot őrzi. :evil:

Nyilván a DigiterraMap-ban ezek az eszközök jól működnek, de én nem akarom azt is megvenni, kitanulni ezért az egyetlen alklamazásért. Nagyon szívesen átadom a GPX fájlokat a megfelelő színezési utasítással a DigiTerrának, csinálják meg ők csicsásra és tegyék hozzáférhatővé a pilóták számára, ezzel valószínüleg új piacot nyitnának meg a TE számára. (Tudom, ez nem az üzlepolitika helye :D
repterkepkicsi.gif
Valahogy így kellene kinézni a repülős fedvénynek.
(18.18 KiB) Downloaded 33 times

Nagyobb kép!
Attachments
HUALLASP.gif
Valahogy így kellene kinézni a repülős fedvénynek.
(18.18 KiB) Downloaded 22 times
Last edited by Krisz on Mon Oct 27, 2008 7:37 pm, edited 2 times in total.
Reason: (nagy csatolmány)


Return to “Topo Explorer 1”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest