Beépített lézer távmérő használata: polármérés kezdőpontról

Topcon GMS-2PRO beállítások, beépített kamera, lézer távmérő és elektronikus kompasz használata DigiTerra Explorerrel
User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

Beépített lézer távmérő használata: polármérés kezdőpontról

Postby Balazs Hober » Thu Sep 09, 2010 1:25 pm

A Topcon GMS-2PRO vevővel a mobil térinformatika (mobile GIS) adatgyűjtési lehetőségei kibővülnek. Az eszközben ugyanis elektronikus kompasz (iránytű) és lézer távmérő található a Topcon készülékekre jellemző GNSS vevő mellett (GPS + GLONASS műholdak használata a globális helymeghatározás során).

A DigiTerra Explorer 6 szoftverben a GMS-2PRO eszköz felhasználói közvetlenül használhatják a lézer távmérő + elektronikus kompasz + GNSS vevő nyújtotta helymeghatározási képességeket. A "polármérés kezdőpontról" módszer elvének leírása honlapunkon a következő oldalon tekinthető meg részletesen: http://www.digiterra.hu/hu/megoldasok/l ... errel.html.

Nézzük meg, hogyan kell alkalmazni a készülék ezen képességeit a DigiTerra Explorer szoftverben, ha pl. egy távoli pont pozícióját szeretnénk a jelenlegi felállási helyünkről közvetlenül elhelyezni a térképen.

Recept:
Hozzávalók:
* Topcon GMS-2PRO GNSS vevő
- fix GNSS (GPS) pozíció
- beépített lézer távmérő
- beépített elektronikus kompasz
* DigiTerra Explorer 6 Professional
- Felmérés eszköz: Polármérés kezdőpontról módszer

A legfontosabb lépések sorrendben:
1. Aktiváljuk a GNSS vevőt a GPS állapot panel megnyitásával (helyes port beállítások: COM1, 115200), várjuk meg amíg fix pozíciót határoz meg a készülék
2. Indítsuk el a Felmérés eszközt (Eszközök menü > Felmérés; jobbról az első felgördülő menü), válasszuk ki a felmérési Típus-nál a Polármérés kezdőpontról módszert
3. Egy "pittyenést" fogunk hallani, ami azt jelenti, hogy a készülék lézer távmérője bekapcsolt (a piros lézer pont azonnal látható lesz a megcélzott felületen, amire a mérést végezni fogjuk)

4. Határozzuk meg az álláspontunkat (kezdőpont) a "P1=GPS" nyomógomb megnyomásával. Sikeres pozíció átvétel esetén a pill. pozíció magassága beírásra kerül a "Z" értékhez a felmérés panelen.
Image
5. Irányozzuk meg a felmérendő pontot (azt a pozíciót fogja mérni az eszköz, amelyen a piros lézer pontot látjuk), majd nyomjuk meg a "Mérés" nyomógombot. Sikeres mérés esetén a "d" - távolság, ill. a "fi" - északi iránnyal bezárt szög értéke kitöltésre kerül a panelen.
Image

Code: Select all

Nem sikerült a távolságmérés, ha a köv. értékhez hasonlót látunk a "d" helyén: "1.4556663374e-036", ebben az esetben a visszaverődést biztosító felülettel van probléma általában.

6. Nyomjuk meg a "Hozzáad" gombot, amellyel létrehozzuk a térképi réteget, amelyben a megmért pozíciót tárolni fogjuk. Adjunk egy nevet a rétegnek, majd nyomjuk meg az OK gombot.
Image
7. Válasszuk ki az új réteg geometriájának objektumtípusát (pont, vonal vagy terület). A példában "pont" objektumtípust fogunk választani, vagyis a megmért pozíció egy pont típusú rétegben fog tárolódni "pontként".

:idea: Attól függően, hogy pont, vonal vagy terület objektumot szeretnénk létrehozni a választandó objektumtípus pont, vonal vagy terület kell, hogy legyen!

Image
8. Az OK gomb megnyomása után a megmért pozíció azonnal letárolódik (elmentésre kerül) a létrehozott rétegben, amelyet a réteg megjelenő űrlap panelje jelez. Töltsük ki a szükséges adatokat, majd lépjünk tovább egy köv. pont megmérésére az OK gomb megnyomásával az űrlap panel alján.
Image

:idea: A réteg attribútum táblájának kialakítására adattábla sablont is használhatunk az Új réteg panelen (7-es lépés).

Video oktatóanyag:
Attachments
dtExp6-2010-09-08.zip
FONTOS: 2010. szeptember 8-i frissítés a DigiTerra Explorer 6 szoftverhez. Csomagold ki a fájlokat az SD kártya "\BIN" mappájába felülírva a régi fájlokat.
(726.37 KiB) Downloaded 431 times

Return to “Topcon GMS-2PRO”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest