Mi a különbség a raszteres és vektoros térképek között?

Beszélgetés a különböző digitális térképekről. Pl.: a digitális térképek pontossága, aktualitása, felhasználási területe
User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

Mi a különbség a raszteres és vektoros térképek között?

Postby Balazs Hober » Wed Jan 11, 2012 3:33 pm

Kérdés:
Mi a különbség a raszteres és vektoros topo térképek között?
Válasz:
A Raszteres, ill. a Vektoros az a két alapvető adatábrázolási, tárolási módszer, amit a térinformatika használ. Az alábbi linkeken részletesen tárgyaljuk mindkét modell legfontosabb jellemzőit közérthető módon:

Raszteres adatmodell: http://www.digiterra.hu/wiki/hu/downloa ... oinfo2.htm
Vektoros adatmodell: http://www.digiterra.hu/wiki/hu/downloa ... oinfo5.htm

User avatar
Balazs Hober
Site Admin
Posts: 260
Joined: Fri Aug 08, 2008 12:53 am
Location: Hungary, Budapest
Contact:

Re: Mi a különbség a raszteres és vektoros térképek között?

Postby Balazs Hober » Wed Jan 11, 2012 3:35 pm

Kérdés:
Köszönöm. Lassan beíratkozom a Müegyetemre, hogy értsem ezeket a dolgokat.
Szeretnék ortofotót rendelni a területeimre a Fömitől.
Jól emlékszem, hogy azt mondta elég a .jpg és nem kell a .tif-et megvenni?
A két formátum összehasonlításáról is van cikk a honlapon?
Válasz:
A raszteres adatábrázolású térképek lényege, hogy a földrajzi területet (általában) négyzet alakú, megadott (a legtöbb esetben nem változtatható) színű pixelekkel modellezi. A hagyományos digitális képeket felépítő pixelektől eltérően minden pixelnek földrajzi értelmezése van. Vagyis nem helyi képi, hanem földrajzi, illetve vetületi koordinátarendszerben van értelmezve a beszkennelt térkép, ortofotó, topográfiai térkép. A térinformatikában minden raszteres adatnak alapvető jellemzője a felbontás, amely megadja, hogy egy pixel mekkora területet fed le. A 2 m-es felbontású ortofotó azt jelenti tehát, hogy a kép egyetlen pixele 2 x 2 méteres területet fed le. Minél nagyobb felbontású egy raszteres adat annál kisebb ez az elemi terület. A felbontás növekedésével értelem szerűen nő az állomány által elfoglalt hely és nő a megvásárolandó adat ára. A raszeres adatok további jellemzője, hogy esetükben nem lehetséges a kép kiválasztott pixeléhez, pixeleihez leíró adatokat rendelni, ahogyan ez megtehető a földrajzi területet koordinátákkal ábrázoló vektoros adatok esetében.

A vektoros adatmodellben a legjellemzőbb három építőelem a pont, a vonal és a terület. Mindegyik objektumtípushoz attribútumok, a koordináta pontokhoz szimbólumok, a vonalakhoz vonaltípus, terület esetén kitöltő minta vagy raszteres képcsempe rendelhető. Ennél fogva a vektoros térképek könnyen használhatók tematikus térkép készítésre. (Például felméri a területeit és különböző színnel ábrázolja a felvett leíró adatok alapján az egyes területeken található növénykultúrákat.) A DigiTerra Explorerben vektoros adatokat lehet előállítani a GPS segítségével vagy a térképi rétegben történő rajzolással.

A JPG formátumot elegendő megvásárolni bármilyen felbontású ortofotót is választana, mivel ennek a formátumanak a tömörítési eljárása elhanyagolhatóan rontja a kép információ tartalmát, minőségét. ugyanakkor jelentősen olcsóbb a nyers TIFF állománynál. Emellett a mobil számítógépek ezzel a formátummal dolgoznak a leggyorsabban: mivel egész szám alapú tömörítési eljárással van tömörítve a kép, a szintén integer alapú mobil processzoroknak nem kell a lebegőpontos és az egész értékként tárolt tömörített képi adatok konverziójára (kicsomagolás) pazarolnia az erőforrásait mint pl. az ECW, vagy egyes tömörített TIFF formátumok olvasása esetén.

:idea: Remélem, hogy válaszommal segíthettem rávilágítani az adatmodellek közötti alapvető különbségekre.


Return to “Digitális térképek”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest